РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Месни топчиња со пире од компир

Меленото месо што полека се готви на оган и со својата арома го збогатува сосот омилен во многу семејства. Ви донесуваме варијанта на оваа докажана класика што предлагаме да ја послужите со пире од компири. Прилогот, можете да го замените по желба.

Потребно:

  • 450гр мелено јунешко или мешано месо
  • 65мл суво црвено вино
  • 3 лажици ситно сецкан свеж магдонос
  • 3-4 чешниња лук
  • 1л говедски бујон
  • 1 голем кромид
  • 1 лажица брашно
  • 1 лажица концентрат од домати
  • Масло
  • Сол
  • Црн пипер

Подготовка: Измешајте го меленото месо, четвртина од ситно сечканиот кромид и магдоносот. Зачинете со сол и бибер по желба. Формирајте ја добиената мешавина во помали ќофтиња. Во загреана тава на малку масло, испржете ги топчињата од сите страни до златно кафеава боја. Извадете ги од тавата и ставете ги на страна. Додадете го остатокот од кромидот во тавата и динствувајте додека не омекне. Додадете го ситно сечканиот лук, па под две минут и концентратот од домат, добро промешајте и кратко динствувајте. Измешајте го брашното во тенџерето и се заедно оставете да врие уште 2-3 минути. Налејте го бујонот и виното и вино и оставете да зоврие. Вратете ги ќофтињата во тенџерето, намалете ја температурата и гответе заедно уште 10 минути. Добар апетит!