Потребно:
- 450гр мелено јунешко или мешано месо
- 65мл суво црвено вино
- 3 лажици ситно сецкан свеж магдонос
- 3-4 чешниња лук
- 1л говедски бујон
- 1 голем кромид
- 1 лажица брашно
- 1 лажица концентрат од домати
- Масло
- Сол
- Црн пипер
Подготовка: Измешајте го меленото месо, четвртина од ситно сечканиот кромид и магдоносот. Зачинете со сол и бибер по желба. Формирајте ја добиената мешавина во помали ќофтиња. Во загреана тава на малку масло, испржете ги топчињата од сите страни до златно кафеава боја. Извадете ги од тавата и ставете ги на страна. Додадете го остатокот од кромидот во тавата и динствувајте додека не омекне. Додадете го ситно сечканиот лук, па под две минут и концентратот од домат, добро промешајте и кратко динствувајте. Измешајте го брашното во тенџерето и се заедно оставете да врие уште 2-3 минути. Налејте го бујонот и виното и вино и оставете да зоврие. Вратете ги ќофтињата во тенџерето, намалете ја температурата и гответе заедно уште 10 минути. Добар апетит!