Потребно (за 4 лица):
- Француски леб
- 200гр пелати домати од конзерва или домашен сос од домати
- 100гр моцарела (или кашкавал или сирење по сопствен избор)
- 2 свежи домати
- 100гр пченка шеќерац или грашок
- Пармезан
- Маслиново масло
Подготовка: Загрејте ја рерната на 200 степени. Исечете го лебот на коси парчиња по должина. Наредете ги во тава, претходно оболожена со хартија за печење. Пелатите испасирајте ги и во нив додадете оригано или друг зачин по желба. Со смесата премачкајте го лебот одозгора, па ставете ја моцералата, свежиот домат на ситни коцки и пченката или грашокот. Наросете со пармезан според вкусот. На секое лебче капнете по малку маслиново масло. Ставете ги да се печат 8-10 минути во веќе загреаната рерна, додека лебот не порумени. По желба, во рецептот може да додадете и уште некој друг зеленчук, печурки или пиперки, нема да згрешите.