
Потребно:
- 240 г обично брашно
- 120 г шеќер
- 1 лажичка сода бикарбона
- ½ лажичка сол
- 50 г путер, на собна температура
- 150 г пире од тиква
- 1 јајце
- 80 мл јогурт
- 80 г темно чоколадо, сечкано
- Путер
Подготовка: Загрејте ја рерната на 175 степени и лесно намастете тава за печење со димензии 20 x 10 со путер. Во среден сад, измешајте го брашното, содата бикарбона и солта. Во друг сад, измешајте го путерот и шеќерот на средна брзина околу една минута. Додадете го пирето од тиква, јајцето и јогуртот и мешајте додека не се соедини. Додадете ја смесата од брашно и мешајте на ниска брзина додека не се изедначи. Растопете го сечканото чоколадо и оставете накратко да се олади. Измешајте 6 до 8 лажици од смесата од пире од тиква во стопеното чоколадо и мешајте додека не се соедини. Наизменично наредете ја чоколадната и нечоколадната смеса во подготвениот калап. Откако ќе се искористи целата смеса, користете нож за нежно мешање со кружни движења. Ставете во рерна и печете 75 минути. Оставете да се олади во тавата 10 минути, потоа извадете го од тавата и оставете го целосно да се олади пред да го исечете. Добар апетит!