РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Мусака со бело месо

Наместо класичната, подгответе мусака со бело месо и прелив од јајца и крем за готвење.

Потребно:

  • 2 парчиња пилешко бело месо
  • 3 компири
  • 1 кромид
  • 2 јајца
  • 1/2 лажичка мелена слатка пиперка
  • 500 мл крем за готвење
  • 1 лажичка италијански зачини
  • 1/4 лажичка морско оревче
  • 100 гр кашкавал
  • 1 домат (по избор)

Подготовка: Белото месо исечкајте го на коцки, па посолете, бибер и посипете со слатката пиперка. Прелијте со маслиново масло и сè добро измешајте со раце. Тавата премачкајте ја со путер, па наредете го кромидот исечкан на кришки. Зачинете со сол и бибер, а одозгора ставете ги компирите исечени на кругови. Зачинете, прелијте со маслиново масло, па наредете го месото. Изматете ги јајцата со италијанскиот зачин, морското оревче и кремот за готвење. Прелијте ја мусаката и покријте со фолија. Печете ја на 190°C околу еден час. Потоа извадете ја фолијата, посипете со рендан кашкавал и наредете ги доматите исечени на кругови. Печете уште 15-20 минути. Добар апетит!