РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Мусака со компири и риба од конзерва

Ова јадење е многу вкусно и заситно, а се подготвува лесно и брзо. Доколку дома имате компири, јогурт, јајца и лименка сардина, туна, скуша или друга риба, ова јадење е одлична идеја за лесен ручек или вечера.

Потребно:

  • 5 компири
  • 2 јајца
  • 4 супени лажици јогурт
  • 1 лажица пармезан сирење
  • 100 мл вода
  • 2 супени лажици маслиново масло
  • 1/2 кромид
  • Путер
  • 300 гр шери домати
  • 1 лажица доматен концентрат
  • 2 конзерви сардина

Подготовка: Компирите исечкајте ги на ситни парчиња и ставете ги да се варат. Се матат јајцата и јогуртот, се посолува и додава бибер, па се додава водата, маслиновото масло, пармезанот и се соединуваат. На путер пропржете го кромидот исечен на кругови, а потоа додадете ги шери доматите исечени на половина. Потоа налејте го концентратот од домати и пропржете. Кон крајот додадете ги сардините кои сте ги исечкале и пропасирале. Посипете со босилек и измешајте. Зачинете со сол и бибер, па измешајте. Динствувајте додека не омекне. Во тавата ставете три коцки путер, па распоредете ги сварените компири кои сте ги процедиле. Одозгора ставете го зеленчукот и сардините, а потоа прелијте со прелив од јогурт и јајца. Малку измешајте, печете во рерна на 190°C околу 20 минути. Добар апетит!