Потребно:
- 250 гр маскарпоне сирење
- 200 мл павлака за шлаг
- 2 јајца
- 100 гр шеќер
- 1 лажичка екстракт од ванила
- 1 шолја силно црно кафе, изладено
- 1 лажица рум (по избор)
- 200 гр пишкоти
- Какао за посипување
Подготовка: Изматете ја павлаката за шлаг додека не се стегне. Во друг сад изматете ги жолчките и шеќерот додека не станат пенасти. Додадете го маскарпонето и екстрактот од ванила, добро измешајте. Додадете го шлагот во смесата со маскарпоне. Во посебен сад измешајте ги изладеното кафе и румот. Накратко потопете ги пишкотите во кафето и ставете ги на дното од чашите. Врз нив ставете слој крем од маскарпоне. Повторете ги слоевите додека не ги наполните чашите. Пред сервирање посипете со какао. Добар апетит!