РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Најдобро тирамису во чаша

Тирамису е класика меѓу десертите што плени со својот богат вкус и едноставна подготовка. Послужено на малку поинаков начин, во чаши, тирамисуто станува практичен десерт за секоја пригода. Еве еден едноставен рецепт за тој десерт.

Потребно:

  • 250 гр маскарпоне сирење
  • 200 мл павлака за шлаг
  • 2 јајца
  • 100 гр шеќер
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 1 шолја силно црно кафе, изладено
  • 1 лажица рум (по избор)
  • 200 гр пишкоти
  • Какао за посипување

Подготовка: Изматете ја павлаката за шлаг додека не се стегне. Во друг сад изматете ги жолчките и шеќерот додека не станат пенасти. Додадете го маскарпонето и екстрактот од ванила, добро измешајте. Додадете го шлагот во смесата со маскарпоне. Во посебен сад измешајте ги изладеното кафе и румот. Накратко потопете ги пишкотите во кафето и ставете ги на дното од чашите. Врз нив ставете слој крем од маскарпоне. Повторете ги слоевите додека не ги наполните чашите. Пред сервирање посипете со какао. Добар апетит!