РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Освежителен летен потаж од тиквички и грашок

Потажот од тиквички и грашок се прави со грст свежо нане, кое му дава арома на лето.

Потребно:

  • Парче путер
  • Три млад кромиди – сечкани
  • 3 тиквички – сечкани
  • 200 гр грашок
  • 900 мл топол бујон од зеленчук
  • Грст нане
  • 2 лажици јогурт, плус дополнително за сервирање

Подготовка: Загрејте путер или масло во тава, додадете го младиот кромид и тиквичките и добро измешајте. Покријте и пржете 3 минути, додадете го грашокот и бујонот и вратете да зоврие. Покријте и динстајте уште 4 минути, па тргнете го од оган и измешајте го нането додека не се исуши. Изблендирајте се заедно додавајќи го јогуртот. Зачинете по вкус. Послужете ладно, прелиено со дополнителен јогурт. Добар апетит!