РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Овчарска пита

Доколку барате вкусен ручек за целото семејство кој може да се подготви додека трепнете - овчарската пита е идеалниот избор за вас!

Потребно:

  • 500 гр мелено месо
  • 1 чаша бујон
  • 1∕2 главица кромид
  • 2 моркови
  • 1∕2 чаши грашок
  • 1 лажица путер
  • 1⁄2 лажица брашно
  • Сол
  • Црн пипер
  • 1 лажица ситно сечкан магдонос
  • 600 гр компири
  • 3 лажици млеко
  • 20 гр путер

Подготовка: Излупете ги и исечкајте ги компирите на помали коцки. Варете ги во солена вода околу 20 минути додека не омекнат. Во меѓувреме исчистете ги кромидот и морковот, исечкајте ги и кратко пропржете ги на масло. Додадете го грашокот, измешајте и додадете го меленото месо. Додадете сол, бибер и магдонос. Гответе додека месото и зеленчукот не омекнат. Варените компири исцедете ги, додадете млеко и путер и направете пире. Премачкајте длабок сад за печење со путер, наредете ја смесата од месо и зеленчук. Покријте со пирето од компири. Печете го јадењето во рерна на 220 °C додека пирето не порумени и запече. Добар апетит!