Потребно:
- 500 гр мелено месо
- 1 чаша бујон
- 1∕2 главица кромид
- 2 моркови
- 1∕2 чаши грашок
- 1 лажица путер
- 1⁄2 лажица брашно
- Сол
- Црн пипер
- 1 лажица ситно сечкан магдонос
- 600 гр компири
- 3 лажици млеко
- 20 гр путер
Подготовка: Излупете ги и исечкајте ги компирите на помали коцки. Варете ги во солена вода околу 20 минути додека не омекнат. Во меѓувреме исчистете ги кромидот и морковот, исечкајте ги и кратко пропржете ги на масло. Додадете го грашокот, измешајте и додадете го меленото месо. Додадете сол, бибер и магдонос. Гответе додека месото и зеленчукот не омекнат. Варените компири исцедете ги, додадете млеко и путер и направете пире. Премачкајте длабок сад за печење со путер, наредете ја смесата од месо и зеленчук. Покријте со пирето од компири. Печете го јадењето во рерна на 220 °C додека пирето не порумени и запече. Добар апетит!