
Потребно:
- 500 мл млеко
- 150 г гриз
- Прстофат сол
- 1 кесичка ванилин шеќер
- 1–2 лажици шеќер (по вкус)
- 1 јајце
- 2–3 лажици брашно (по потреба за густина)
Подготовка: Ставете го млекото во тенџере, додадете прстофат сол, ванилин шеќер и обичен шеќер. Загрејте додека не зоврие, потоа додадете гриз со постојано мешање. Гответе неколку минути додека смесата не се згусне. Тргнете од оган и оставете да се олади 10-15 минути. Изматете го јајцето и додадете го во изладениот гриз, потоа измешајте го брашното. Смесата треба да биде густа, но не премногу цврста. Со лажица вадете мали количини од смесата и пржете во намастена тава на средна температура, од двете страни, додека не добијат златно-кафеава боја. По желба, наросете ги со шеќер во прав, прелијте ги со џем, мед или крем. Добар апетит!