Потребно:
- 2 главици кромид
- 800 мешано мелено месо
- 1 лажица пасирани домати
- 200 гр домати
- 250 мл вода
- 1 зеленчукова коцка за супа
- 200 рендан гауда кашкавал
- 1 лажица мајчина душица
- Сол
- Црн пипер
Подготовка: Едниот кромид исечете го на ситни парчиња и динствувајте го на малку врело масло. Додадете го месото и кога е готово тргнете го на страна. На малку масло пропржете го другиот кромид и зачините додека да омекне, потоа додадете го пасираниот домат и измешајте. Додадете го ситно сечканиот домат, водата и коцката за супа. Гответе на тивок оган околу 10 минути. Поделете го сосот на два еднакви дела. Во еден дел измешајте го динстаното месо и зачинете со бибер и сол. Вториот дел од сосот оставете го на страна. Печете ги палачинките малку погусти од вообичаено и наполнете ги со смесата. Наредете ги во плех, прелијте ги палачинките со остатокот од сосот и посипете ги со сирење. Печете ги палачинките на 200°C 20 минути. Добар апетит!