Потребно:
- Една шолја сварена леблебија (250мл)*
- Едно чешне лук
- Три-четири лажици маслиново масло
- Половина лаж7ичка сечан магдонос (ако користите свеж, 2-3 гранчиња)
- Сол и бибер по вкус
- Вода, ако е потребно (најдобро таа од варената леблебија)
Подготовка:
Сите состојки ставете ги во блендер и матете додека не добиете компактна маса. Ако смесата е премногу густа, додадете малку вода во која леблебијата се варела. Подготвената паштета можете да ја чувате неколку дена во затворена тегличка во фрижидер.
Варење на леблебијата: Потоете ја суровата леблебија во вода и нека отстои преку ноќ (12-15 часа). Колку подолго стои во вода, толку времето на варење ќе биде пократко. Откако отстојала, префрлете ја леблебијата во тенџере, додадете вода и варете час и половина до два часа.