РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Печени крофни

Наместо да ги пржите, овие крофни може да ги печете во рерна, а вкусот им останува ист. Тестото е меко и вкусно, а децата ќе уживаат во нивниот вкус.

Потребно:

  • 10гр свеж квасец или 1 пакетче сув квасец
  • 100мл млако млеко
  • 1 ванилин шеќер
  • 3 лажици шеќер
  • 1 јајце
  • Малку сол
  • 300гр брашно
  • 30гр путер (на собна температура)
  • 1 јајце за премачкување

Подготовка: Квасецот растопете го во млакото млеко, па додадете го ванилиниот шеќер, шеќерот, јајцето и солта и се заедно изматете. Потоа додадете го брашното (оставете само 1 лажица). Замесете тесто, па додадете ја и одвоената лажица брашно. Повторно замесете и додадете го путерот. Се заедно соединете со раце. Оставете го тестото да одмори еден час. Потоа премесете го и развлечете во кора со дебелина од 4-5мм. Со чаша вадете крофни. Наредете ги во тавче обложено со хартија за печење. Оставете да отстојат уште половина час. Со помала чаша може да направите и вдлабнатина во средината. Печете на 180 степени, околу 25 минути. Може да ги филувате и пред печење или откако ќе бидат готови. По желба, наросете и шеќер во прав.