РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Печени тортиљи со пилешко

Интересен рецепт за подготовка на лесен ручек, кој одлично може да се послужи и како вечера кога ненајавено ќе ви дојдат гости.

Потребно:

  • 600гр пилешко бело месо
  • 8 големи тортиљи
  • 2 лажици маслиново масло
  • 2 црвени пиперки
  • 1 кромид
  • 300гр пченка
  • Сол, црн бибер и чили
  • 200гр рендан кашкавал

За сосот:

  • 2 лажици маслиново масло
  • 2 лажици брашно
  • 400мл зеленчуков бујон
  • 100мл доматен сос
  • 2 лажички мелена црвена пиперка
  • 1 лажичка лук во прав
  • ½ лажичка оригано
  • Сол

Подготовка: Прво подгответе го сосот. Загрејте го бујонот. Во мало тавче загрејте го маслото со брашното и мешајте две минути додека не пожолти, а потоа додадете ја мелената пиперка, ориганото и лукот и почекајте уште една минута. Потоа полека додавајте од бујонот со постојано мешање. Додадете го доматниот сос, солта и оставете сосот да се крчка 10 минути. Кромидот ситно исчекајте го. Пиперките исечете ги на коцки, а истото направете го со пилешкото месо. Се заедно динствувајте 10 минути, со додавање на зачините, а потоа во смесата додадете ја и пченката. На умерена температура оставете да се готви околу 10 минути, додека пилешкото не биде готово. Тавчето за печење премачкајте го со масло. На секоја тортиља ставете по една-две лажици од сосот, потоа смесата со пилешко и малку рендан кашкавал, па свитакјте ја тортиљата и ставете ја во тавчето. Постапката продолжете ја со сите преостанати тортиљи. Остатокот од сосот прелијте го врз тортиљите, како и ренданиот кашкавал. Печете 20 минути во загреана рерна на 180 степени. Добар апетит!