Потребно:
- 6 компири
- 250гр мелено месо
- 1 ½ шолја ориз
- Кромид
- Морков
- Една конзерва сечкан домат (може и свеж)
- Една лажица доматно пире
- Сув зачин и бибер
Подготовка: Во тенџере издинствувајте го морковот, исечкан на кругови, заедно со меленото месо, кромидот ситно исечкан, зачинот и биберот. Кога месото е готово, додадете го конзервираниот или свеж сечкан домат и доматното пире. Излупете го компирот и исечете го на кругови. Во огноотпорен сад редете, ред компир, па оризот, па врз него месото, а потоа повторно ставете ред компири. Се прелијте со вода, доволна да го покрие последниот ред од компирот. Ставете алуминиуска фолија преку садот и ставете да се пече во рерна на 200 степени, околу 20 минути.