Потребно:
- 500гр свежа туна
- 2 зелени пиперки
- 2 црвени пиперки
- 3 домати
- 6 компири (средна големина)
- 1 кромид
- 2 чешниња лук
- 2 лажици маслиново масло
- 100мл бело вино
- 200мл бујон
- Сол
- Бибер
Подготовка: Туната исечете ја на коцки, пиперката на ленти, доматите на коцки, а компирот на тркалца. Лукот и кромидот ситно исечкајте ги. Во широко тавче или вок тава, загрејте го маслото, и мешајќи пржете ги пиперките со лукот и кромидот. Додадете сол и бибер, налејте го виното и бујонот, додадете го доматите и компирот и оставете да се вари на тивок оган околу 20 минути. Околу 10 минути пред крај, додадете ја туната.