РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Пилешка пита со лиснато тесто

Пилешката пита со лиснато тесто е топло, кремасто и заситно јадење кое ги спојува пилешкото месо, зеленчукот и крцкавото, запечено тесто. Се работи за рецепт што е одлична комбинација од рустикален и елегантен стил, и е доволно едноставен за семеен ручек, но доволно посебен за да се сервира во поформални пригоди.

Потребно:

  • 1 пакување лиснато тесто (500 г)
  • 300 г печено или варено пилешко, исечено на парчиња
  • 1 рендан морков
  • 1 чаша замрзнат грашок
  • 200 мл павлака
  • 1 јајце (за премачкување)
  • Сол, бибер, прстофат мускатно оревче

Подготовка: Измешајте го пилешкото, зеленчукот и павлаката и зачинете. Развлечете го лиснатото тесто и ставете го во калап обложен со хартија за печење. Наполнете го со смесата, покријте го со втор слој тесто и запечатете ги рабовите. Премачкајте со јајце и печете на 200 °C околу 30 минути, додека не добие златно-кафеава боја. Добар апетит!