РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Пилешки стек во кора од кикирики

Во недостаток на идеја за неделн ручек, ви предлагаме малку да го зачините вообичаеното пилешко месо со кикирики, секако ако децата, или некој во семејството не е алергичен.

Потребно:

  • 800гр компири
  • 4 парчиња пилешки стек
  • 1 шака несолени кикирики
  • 2 јајца
  • 1 лажица брашно
  • 1 пиперка
  • 2 млади кромидчиња
  • 800гр свеж спанаќ
  • 2 лажици масло за печење
  • 1 лажица маслиново масло
  • 1 лажичка кора од лимон
  • Сол, црн бибер

Подготовка: Излупете ги компирите и исечкајте ги на стапчиња. Во танџере зовријте 2 литра вода со малку сол. Ставете ги стапчињата компир во водата и оставете ги да се варат 8 минути. Потоа, исцедете ги компирите. Парчињата стек исчукајте ги со толчник, и наросете сол и црн бибер на нив. Во линија разматете ги јајцата, па измешајте ги со брашното и малку сол. Кикириките иситнете ги. Стековите прво валкајте ги во смесата со јајца и брашно, а потоа во кикириките. Ставете ги во тавче претходно обложено со хартија за печење. Рерната претходно загрејте ја на 190 степени и печете го месото околу 20 минути. Спанаќот измијте го и говете го во посолена вода околу три минути. Процедете го и ставете го под млаз ладна вода за да ја задржи зелената боја. На маслиновото масло динствувајте го младиот кромид и пиперката исечена на тенки ленти. Додадете го спанаќот и кората од лимон, па зачинете по желба. Гответе околу 10 минути. Во тавче ставете малку масло и ставете ги сварените стапчиња компир малку да заруменат и да добијат златна боја. Стековите послужете ги со чипсот од компир и зеленчукот.