Потребно:
- 1 ½ лажичка растително масло
- 1/3 шолја праз (исечкан на парченца, само белиот дел)
- Еден голем пилешки батак (околу 170 гр, без кожа и масти)
- Два моркова со средна големина, излупени и исечкани на парчиња
- Една шолја пилешки бујон
- ¼ замрзнат или свеж грашок
Оваа количина е доволна за две порции
Подготовка: Загрејте го маслото во тавче и пропржете го празот. Додадете го пилешкото месо и пржете уште две минути, а тогаш додадете го морковот и бујонот. Поклопете и оставете да се вари уште 20 минути. Потоа додадете го грашокот и оставете се заедно да врие уште пет минути без капак. Извадете го пилешкиот батак и исчистете го од коски. Испасирајте го месото заедно со зеленчукот додавајчи по малку течност од тавчето, онолку колку што е потребно да се направи мазно пире.
ДОБРО Е ДА ЗНАЕТЕ: Темното пилешко месо содржи двојно повеќе железо и цинк, во однос на пилешките гради, а и е посочно. Затоа е подобро да се одберат овие делови од пилето за подготовка на бебешката храна.