РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Пилешко со зеленчук во сос од лук

Овој рецепт на пилешко месо со зеленчук во сос од лук е лесен и хранлив, а брзо се подготвува.

Потребно:

  • 150 гр цветови од брокула
  • 300 гр тиква
  • 2 лажици маслиново масло
  • 700 гр пилешко филе
  • 15 гр путер
  • 1/4 лажичка сол и црн пипер
  • Половина кромид исечен на коцки
  • 7-8 чешниња лук, ситно сечкани
  • 2 лажички сушен магдонос
  • 300 мл пилешки бујон
  • 180 мл полномасно млеко
  • 1 лажица пченкарен скроб

Подготовка: Загрејте ја рерната на 200°C. Обложете голем плех со хартија за печење. Распоредете го зеленчукот во еден слој на плехот. Прелијте со 1 лажица маслиново масло и измешајте. Посипете со сол и бибер и печете 20 минути. Во меѓувреме, запечете го пилешкото. Загрејте ја преостанатата 1 лажица маслиново масло во голема тава на средна температура и додадете го пилешкото бело месо во тавата, посипете со сол и бибер и пржете го месото по 4 минути на секоја страна и потоа покријте го со фолија. Направете го сосот така што ќе го додадете путерот во загреана тава и нежно мешајте додека се топи. Додадете сол, бибер, кромид, лук, магдонос и пилешки бујон. Оставете го сосот да врие 5 минути, повремено мешајќи. Изматете го полномасното млеко и пченкарниот скроб со вилушка. Полека истурете ја смесата со скробот во тавата, мешајќи да се соедини. Варете, мешајќи, 1 минута. Вкусете и прилагодете ги зачините доколку е потребно. Додадете го пилешкото и печениот зеленчук во тавата, мешајќи да се прекрие сè со сосот. Префрлете ја тавата во рерна и печете 5-10 минути или додека не се испече пилешкото. Извадете го од рерна и по желба украсете со свеж магдонос пред послужување. Добар апетит!