РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Пире од компири во зеленчуков сос

Интересен рецепт без месо, кој има богат вкус и одлична арома.

Потребно:

За 2 лица

За пирето:

  • 500 г компири
  • 1 лажица маргарин или маслиново масло
  • 100 мл млеко ( или овесно, соино, бадемово)
  • Сол и свежо мелен пипер

За зеленчуковиот сос:

  • 1 мал кромид
  • 1 морков
  • 1 чешне лук
  • 1 лажица брашно
  • 200 мл зеленчуков бујон
  • 1 лажичка сенф (по желба)
  • Маслиново масло
  • Сушена мајчина душица, рузмарин, сол и бибер

Подготовка: Излупете ги компирите, исечете ги на коцки и варете ги во солена вода 15-20 минути додека не омекнат. Исцедете ги, додадете го маргаринот и  млекото и згмечете ги во пире. Додадете сол и бибер по вкус. За зеленчуковиот сос, ситно исечкајте го кромидот, лукот и морковот. Пржете ги во малку маслиново масло додека не омекнат. Додадете го брашното, пржете кратко (1 минута), а потоа постепено додадете го фондот додека мешате. Додадете го сенфот, зачините и гответе уште 5-7 минути додека сосот малку не се згусне. Доколку сакате, блендирајте со рачен блендер за помазен сос. Добар апетит!