
Потребно:
За 2 лица
За пирето:
- 500 г компири
- 1 лажица маргарин или маслиново масло
- 100 мл млеко ( или овесно, соино, бадемово)
- Сол и свежо мелен пипер
За зеленчуковиот сос:
- 1 мал кромид
- 1 морков
- 1 чешне лук
- 1 лажица брашно
- 200 мл зеленчуков бујон
- 1 лажичка сенф (по желба)
- Маслиново масло
- Сушена мајчина душица, рузмарин, сол и бибер
Подготовка: Излупете ги компирите, исечете ги на коцки и варете ги во солена вода 15-20 минути додека не омекнат. Исцедете ги, додадете го маргаринот и млекото и згмечете ги во пире. Додадете сол и бибер по вкус. За зеленчуковиот сос, ситно исечкајте го кромидот, лукот и морковот. Пржете ги во малку маслиново масло додека не омекнат. Додадете го брашното, пржете кратко (1 минута), а потоа постепено додадете го фондот додека мешате. Додадете го сенфот, зачините и гответе уште 5-7 минути додека сосот малку не се згусне. Доколку сакате, блендирајте со рачен блендер за помазен сос. Добар апетит!