
Потребно:
- 250 гр замрзнат грашок (одмрзнат)
- 2 млади кромиди (сечкани)
- 1 мал морков (рендан)
- 2 лажици брашно од наут
- 1 лажица овесни снегулки
- 1 лажичка ким
- Сол, бибер по вкус
- 1 мал црвен кромид (сечкан)
- 1 лажица сок од лимон
- Свежа нане или магдонос (по желба)
- Масло за пржење
Подготовка: Изблендирајте го грашокот во блендер или изгмечете го со вилушка додека не стане грубо пире. Додадете сечкан млад и црвен кромид, рендан морков, брашно од наут, овесни снегулки, ким, сок од лимон, сол и бибер. Добро измешајте. Додадете ситно сечкано нане или магдонос. Направете плескавици со сакана големина. Пржете во врело масло од двете страни додека не добијат златно-жолта боја. Сервирајте топло, со свежа салата или омилениот сос. Добар апетит!