Потребно:
- 2 модри патлиџани
- 1 чешне лук
- 1 главица кромид
- 1 морков
- 1 пиперка
- 1 јајце
- Пармезан по вкус
- Лебни трошки
- Неколку листови босилек
Подготовка: Модриот патлиџан исечкајте го на коцки и посолете го, па оставете го да отстои 10 минути. Соберете го вишокот вода со крпа. Пропржете го во тава со малку масло, па се додава сечканиот лук. Додадете сол и бибер. Извадете го модриот патлиџан од тавата и убаво изблендирајте го. Кромидот, морковот и биберот се рендаат, па се пржат. Додадете ги во модриот патлиџан, па додадете го јајцето, презлата и босилекот. Промешајте и додадете пармезан и повторно соединете. Обликувајте плескавици и пржете ги додека не поруменат. Добар апетит!