РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Похуван зеленчук запечен во рерна

Во зима главно се јаде храна која е тешка за стомакот, па добро е одвреме-навреме да направиме нешто полесно. Наш предлог е разновиден зеленчук запечен во рерна, а одличен вкус му дава похувањето со пармезан.

Потребно:

  • 170 гр презла
  • 2 лажици пармезан
  • 2 чешниња лук
  • Свеж босилек
  • Свеж магдонос
  • 1 модар патлиџан
  • 2 тиквички
  • 2-3 пиперки
  • 300 гр шери домати

Подготовка: Во сад измешајте ги презлата, пармезанот, мелениот лук, сечканиот босилек и магдоносот. Зачинете со сол и бибер, па сè добро измешајте. Модриот патлиџан и тиквичката исечкајте ги на коцки, а потоа извалкајте ги во смесата со презла и наредете ги во плех обложен со хартија за печење. Пиперките се сечат на дебели ленти, па се валкаат во смесата со презла и се додаваат во плехот кај модриот патлиџан. Доматите пресечете го на половина, па валкајте ги во презла и ставете ги во тавчето. Прелијте со маслиново масло, па печете во рерна на 200°C околу 30 минути. Добар апетит!