РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Похувани палачинки со мелено месо

Овој рецепт ви носи на трпезата гурмански палачинки. Вкусот е одличен,а се уште повкусни во комбинација со освежителна сезонска салата.

Потребно:

За палачинките:

  • 2 литри кисела вода
  • 700 гр брашно
  • 3 јајца
  • Лажица шеќер
  • Лажичка сол

За филот:

  • 1 кромид
  • 800 гр мелено месо
  • Црн пипер по вкус
  • Сол по вкус
  • Мешавина од суви зачини
  • 2 јајца

За похување:

  • 300 гр брашно
  • 6 јајца
  • Лебни трошки

Подготовка: Изматете ја смесата за палачинки така што ќе ги соедините јајцата, брашното, солта, шеќерот и додавање кисела вода. На загреано масло во тавче печете ги палачинките. Во посебна тава издинствувајте го кромидот, па додадете го меленото месо. Додадете ги сите зачини по желба и динствувајте додека месото не биде готово. Тргнете го од оган и додадете едно изматено јајце. Филувајте ги палачинките со меленото месо, а потоа свиткајте ги како сарми. Потоа валкајте ги во брашно, јајца и презла. Пржете ги во тава на врело масло. Кога ќе ги испечете сите палачинки, послужете ги и уживајте во вкусот. Добар апетит!