Потребно:
За палачинките:
- 2 литри кисела вода
- 700 гр брашно
- 3 јајца
- Лажица шеќер
- Лажичка сол
За филот:
- 1 кромид
- 800 гр мелено месо
- Црн пипер по вкус
- Сол по вкус
- Мешавина од суви зачини
- 2 јајца
За похување:
- 300 гр брашно
- 6 јајца
- Лебни трошки
Подготовка: Изматете ја смесата за палачинки така што ќе ги соедините јајцата, брашното, солта, шеќерот и додавање кисела вода. На загреано масло во тавче печете ги палачинките. Во посебна тава издинствувајте го кромидот, па додадете го меленото месо. Додадете ги сите зачини по желба и динствувајте додека месото не биде готово. Тргнете го од оган и додадете едно изматено јајце. Филувајте ги палачинките со меленото месо, а потоа свиткајте ги како сарми. Потоа валкајте ги во брашно, јајца и презла. Пржете ги во тава на врело масло. Кога ќе ги испечете сите палачинки, послужете ги и уживајте во вкусот. Добар апетит!