Потребно:
- 500 гр јаболка, излупени и исечени
- 125 гр шеќер
- 250 гр брашно
- 1 лажичка цимет
- 1⁄2 лажичка морско оревче
- 1 1⁄2 лажичка сода бикарбона
- 60 мл масло
- 1 лажичка ванила
- 1⁄2 лажичка сол
- 125 гр јаткасти плодови и/или суво грозје
Подготовка: Излупете ги и исечете ги јаболката . Исечканите јаболка покријте ги со шеќер и оставете ги да отстојат 20 минути или додека не пуштат сок. Сувите состојки просејте ги и измешајте ги. Додадете масло, ванила и ореви и/или суво грозје во јаболките, ја потоа измешајте се со просеаните суви состојки. Распоредете ја смесата во плех и печете на 165 степени 40 до 45 минути. Добар апетит!