РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Пролетни плескавици од цвекло, тиквички и карфиол

Доколку барате лесен и хранлив оброк полн со боја и вкус, овие плескавици од цвекло се вистинскиот избор.

Потребно:

  • 2 чешниња лук
  • Масло
  • ½ главица кромид
  • 2 средни цвекла
  • ½ тиквичка
  • ½ лажичка сол
  • 1 морков
  • 200 гр карфиол
  • 50 гр овесни снегулки
  • 1 јајце
  • 2 лажици грчки јогурт
  • ½ лажичка црн пипер
  • 1 лажичка слатка мелена пиперка
  • ½ лажичка мелено морско оревче

Подготовка: Овие плескавици се богати со растителни влакна и витамини, а исто така многу лесно се подготвуваат. Цвеклото додава убава боја и природна сладост, додека зеленчукот како моркови, тиквички и карфиол ги заокружуваат вкусовите, правејќи го овој оброк целосен и заситен. Без разлика дали ги јадете со салата, во лепчиња или само како ужина, овие плескавици ќе ги задоволат вашите вкусови и ќе ви ги обезбедат сите хранливи материи што ви се потребни. Цвеклото, морковот, тиквичката и кромидот изрендајте ги, а лукот ситно исечкајте го. Карфиолот исечкајте го на ситни парчиња, па додадете го во зеленчукот. Додадете ги овесните снегулки, јајцето, грчкиот јогурт и зачините и сè убаво измешајте. Обликувајте ги плескавиците и редете ги на плех обложен со хартија за печење. Печете ги во загреана рерна на 200°C околу 20-25 минути, превртувајќи ги на половина од печењето. Добар апетит!