
Потребно:
- 2 чешниња лук
- Масло
- ½ главица кромид
- 2 средни цвекла
- ½ тиквичка
- ½ лажичка сол
- 1 морков
- 200 гр карфиол
- 50 гр овесни снегулки
- 1 јајце
- 2 лажици грчки јогурт
- ½ лажичка црн пипер
- 1 лажичка слатка мелена пиперка
- ½ лажичка мелено морско оревче
Подготовка: Овие плескавици се богати со растителни влакна и витамини, а исто така многу лесно се подготвуваат. Цвеклото додава убава боја и природна сладост, додека зеленчукот како моркови, тиквички и карфиол ги заокружуваат вкусовите, правејќи го овој оброк целосен и заситен. Без разлика дали ги јадете со салата, во лепчиња или само како ужина, овие плескавици ќе ги задоволат вашите вкусови и ќе ви ги обезбедат сите хранливи материи што ви се потребни. Цвеклото, морковот, тиквичката и кромидот изрендајте ги, а лукот ситно исечкајте го. Карфиолот исечкајте го на ситни парчиња, па додадете го во зеленчукот. Додадете ги овесните снегулки, јајцето, грчкиот јогурт и зачините и сè убаво измешајте. Обликувајте ги плескавиците и редете ги на плех обложен со хартија за печење. Печете ги во загреана рерна на 200°C околу 20-25 минути, превртувајќи ги на половина од печењето. Добар апетит!