Потребно:
- 60гр кафеав ориз (не го мелете ако го давате на постаро дете)
- 200мл вода
- 30гр јаболка (исечкана на мали коцки)
- 30гр суво грозје (по желба)
- 2 лажички цимет
- ½ лажичка ѓумбир
Подготовка: Сите состојки ставете ги во сад со средна големина. Варете ги на средна темпратура околу 30 минути, додека оризот не омекне и јадењето не стане чорбесто. Додадете 2 лажички мајчино млеко или млечна формула во оризот и оставте на рингла уште 10 минути. За време на готвењето проверувајте го јадењето за да остане чорбесто, не кашесто. Постојано мешајте за да избегнете лепење на садот, и ако е потребно додадете уште вода или млеко. Сервитрајте му го на детето топло, а остатокот може да го чувате во фрижидер во наредните 48 часа.