
Потребно:
- 300 гр ориз арборио
- 1 кромид
- 2 чешниња лук
- 5 свежи домати
- 1 лажица доматна паста
- 100 мл суво бело вино
- 1 л зеленчуков бујон
- 3 лажици маслиново масло
- 30 гр путер
- 50 гр рендан пармезан
- Прстофат сол и бибер
- Свеж босилек или магдонос за сервирање
Подготовка: Загрејте го маслиновото масло во големо тавче или тенџере на средна температура. Додадете го исечканиот кромид и пржете додека не стане проѕирен, околу 5 минути. Додадете го лукот, промешајте кратко и пржете уште 30 секунди, внимавајќи да не го изгорите. Додадете го оризот, мешајќи околу 1-2 минути додека не стане малку проѕирен. Додадете го белото вино и мешајте додека не испари. Додадете ги доматите што сте ги излупиле и исечкале претходно, како и доматната паста. Добро промешајте и зачинете по вкус со сол и бибер. Започнете да го додавате врелиот бујон – една по една лажица, мешајќи постојано. Додадете ја следната лажица само кога претходната ќе биде речиси целосно впиена. Продолжете да го додавате бујонот и да мешате околу 18-20 минути, додека оризот не стане ал денте. Кога рижото ќе се свари, тргнете го од оган и додадете го путерот и ренданиот пармезан. Покријте и оставете да отстои 2 минути за да се соединат сите вкусови. По желба, наросете со свеж босилек или магдонос и послужете топло. Добар апетит!