РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Рижото со домати

Сезона е на домати, па зошто да не ги искористите да го подготвите ова брзо и лесно рижото? Неверојатно е кремасто и вкусно, а еве како да го направите.

Потребно:

  • 300 гр ориз арборио
  • 1 кромид
  • 2 чешниња лук
  • 5 свежи домати
  • 1 лажица доматна паста
  • 100 мл суво бело вино
  • 1 л зеленчуков бујон
  • 3 лажици маслиново масло
  • 30 гр путер
  • 50 гр рендан пармезан
  • Прстофат сол и бибер
  • Свеж босилек или магдонос за сервирање

Подготовка: Загрејте го маслиновото масло во големо тавче или тенџере на средна температура. Додадете го исечканиот кромид и пржете додека не стане проѕирен, околу 5 минути. Додадете го лукот, промешајте кратко и пржете уште 30 секунди, внимавајќи да не го изгорите. Додадете го оризот, мешајќи околу 1-2 минути додека не стане малку проѕирен. Додадете го белото вино и мешајте додека не испари. Додадете ги доматите што сте ги излупиле и исечкале претходно, како и доматната паста. Добро промешајте и зачинете по вкус со сол и бибер. Започнете да го додавате врелиот бујон – една по една лажица, мешајќи постојано. Додадете ја следната лажица само кога претходната ќе биде речиси целосно впиена. Продолжете да го додавате бујонот и да мешате околу 18-20 минути, додека оризот не стане ал денте. Кога рижото ќе се свари, тргнете го од оган и додадете го путерот и ренданиот пармезан. Покријте и оставете да отстои 2 минути за да се соединат сите вкусови. По желба, наросете со свеж босилек или магдонос и послужете топло. Добар апетит!