Потребно:
За 4 лица
- 1л зеленчукова бистра супа
- 250гр спанаќ
- 1 кромид
- 400гр ориз
- 100мл бело вино
- 4 лажици масло за јадење
- 2 лажици путер
- 200гр пармезан
- Сол
- Црн бибер
Подготовка: Ситно исечканиот кромид пропржете го на масло, па додадете го оризот и мешајте да не загори. Потоа додадете го белото вино и оставете оризот се да впие. Намалете ја температурата, оа од зеленчуковата супа додадете толку да целиот ориз биде покриен, но не премногу. Оставете да се вари околу 25 минути, а од супата додадвајте по потреба. Измиениот спанаќ, путерот и половина од количината пармезан додадете ги на крајот, како и сол и бибер. Се заедно убаво измешајте. Остатокот од пармезанот наросете го врз рижотото кога ќе биде готово. Добар апетит!