Потребно:
- 250мл (шолја) млеко
- 6 жолчки
- 2/3 од шолја шеќер
- 1 лажичка екстракт од лимон
- Ситно рендана кора од три лимони
- 2 лажици сок од лимон (свежо цеден)
Подготовка: Млекото ставете го во тенџере на шпорет да зоврите, поклопете и оставете го на страна. Жолчките и шеќерот убаво изматете ги со миксер додека не станат густи и светли. Оваа смеса полека сипете ја во млекото, постојано мешајќи. Вратете го тенџерето на шпорет и загревајте на тивок оган додека не почне да се згуснува. Постојано мешајте и не дозволувајте да проврие. Додадете го екстрактот од лимон, ренданата кора и сокот и измешајте. Оставете смесата да се олади на собна температура, па ставете ја во фрижидер на три часа, а потоа во замрзнувач.