РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Сочен колач со кајсии

Кајсиите се нарекуваат кралици на летното овошје. Сезоната на овие овошки трае кратко и затоа искористете ја максимално.

Потребно:

  • Кајсии (количина по желба)
  • 4 јајца
  • 150гр мелени бадеми
  • 100гр брашно
  • 100гр путер
  • 100гр шеќер
  • 2 прашок за печиво
  • Малку лебни трошки за тавата

Подготовка: Измијте ги кајсиите, извадете ги семките и исечкајте ги на помали парчиња. Тавата за печење намачкајте ја со путер и посипете ја со лебни трошки.

Путерот истопете го на тивок оган. Во одвоен сад измешајте го брашното, прашокот за печиво и бадемите. Во друг сад 5 минути со миксер изматете ги јајцата со шеќерот. Разладениот путер, но да биде млак, полека додадете го во смесата со јајцата и шеќерот. Потоа полека додадете ги сувите измешани состојки. Смесата исипете ја во тавата и одозгора наредете ги исечканите кајсии. Ставете го колачот да се пече во загреана рерна на 180 стеени, околу 30 минути. Колачот е готов кога ќе се одвои од рабовите на тавата и поприми златножолта боја.