РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Сочно пилешко со зеленчук од рерна

Совршен ручек, идеален за сите домаќинки кои немаат време или не сакаат да стојат покрај шпорет!

Потребно:

  • 1кг пилешко месо по избор
  • 500гр компир
  • 400гр шампињони
  • 2 моркова
  • 2 главици кромид
  • 100мл масло за јадење
  • 250мл вода
  • 1 лажица сув зачин
  • Сол

Подготовка: Рерната нека се загрее на 200 степени. Најдобро е да користите земјена тава со капак, но може и огноотпорна тава исто така со капак. Ако немате капак, користете алуминиумска фолија. Кромидот исечкајте го на кришки, додадете го сувиот зачин, измешајте и ставете го на дното од тавата. Преку него, ставете го месото, излупениот и исечкан компир и морков, па шампињоните. Додадете ја водата, прелијте со маслото и некои други зачини ако сакате, и ставете да се пече се заедно 60 до 90 минути. Послужете го топло со сезонска салата.