РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Солена торта со компир

Супер предлог за ручек или вечера, а вкусот ќе ве освои на првиот залак. Подготовката не е тешка, но бара малку време.

Потребно: 

  • 1 кг компири
  • 100 гр моркови
  • 100 гр месен нарезок
  • 100 гр грашок
  • 4 јајца
  • 30 мл масло
  • 200 гр кашкавал

Подготовка: Исечете ги компирите на кругови, прелијте ги со вода и оставете да отстојат 10 минути, па процедете ги. Во поголемо тавче кусо пропржете ги компирите, околу 5 минути, па додадете го морковот исечкан на коцки и грашокот. Додадете зачини по желба, па пропржете уште малку. На крајот додадете го исечканиот месен нарезок. Пржете уште 10 минути, па тргнете го тавчето од шпорет. Додадете ги изматените јајца и измешајте. Половина од смесата истурете ја во тавче обложено со хартија за печење, па наросете со рендан кашкавал. Одозгора ставете го преостанатиот дел од смесата со компири. Покријте со алуминиумска фолија и печете во загреана рерна на 200°C околу 30 минути. Потоа извадете ја фолијата, посипете со преостанатиот кашкавал и печете уште 15 минути. Добар апетит!