Потребно:
- 3 компири
- половина виолетов кромид
- 40 грама брашно
- 1 јајце
- 150мл сончогледово масло
- Сол
- Црн пипер
Подготовка: Изренданите компири измијте ги под млаз вода додека водата не биде чиста. Исцедете го и добро исушете го со притискање со хартиени крпи или крпа. Во сад ставете ги сувите рендани компири и измешајте ги кромидот, брашното и изматеното јајце. Загрејте го маслото во голема тава. Во добро загреаното масло ставете количина од смесата која ја собира во една лажица и потоа израмнете ја. Печете од секоја страна најмалку 5 минути, на средна до висока температура или додека не добие убава кафена боја. Ставете ги испечените плескавици а хартиена крпа да се впие вишокот масло и веднаш послужете. Добар апетит!