РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Совршени плескавици од компир

Подготовката на овие плескавици е брза и едноставна, а може да се послужат за појадок, вечера, меѓуоброк или предјадење, а одлични се и како прилог.

Потребно:

  • 3 компири
  • половина виолетов кромид
  • 40 грама брашно
  • 1 јајце
  • 150мл сончогледово масло
  • Сол
  • Црн пипер

Подготовка: Изренданите компири измијте ги под млаз вода додека водата не биде чиста. Исцедете го и добро исушете го со притискање со хартиени крпи или крпа. Во сад ставете ги сувите рендани компири и измешајте ги кромидот, брашното и изматеното јајце. Загрејте го маслото во голема тава. Во добро загреаното масло ставете количина од смесата која ја собира во една лажица и потоа израмнете ја. Печете од секоја страна најмалку 5 минути, на средна до висока температура или додека не добие убава кафена боја. Ставете ги испечените плескавици а хартиена крпа да се впие вишокот масло и веднаш послужете. Добар апетит!