Потребно:
- 500гр свежи шампињони
- 3 чешниња лук
- 2,5 лажици путер
- 500гр тестенини
- 2 лажици брашно
- 500мл млеко
- ½ шолја рендан пармезан
- Зачини по желба
Подготовка: Измијте ги ги печурките и исечкајте ги. Загрејте масло, па динствувајте ги печурките додека не омекнат/ додадете го исчеканиот лук и зачините и гответе уште 5-7 минути. Извадете ги печурките од тавчето. Потоа во него ставете го путерот и додадете го брашното, па пржете 2-3 минути. Додадете го млекото и оставете да проврие. Нека врие 30 секунди, вратете ги печурките и измешајте. Во сосот додадете го и пармезанот, па веќе сварените тестенини по избор.