РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Супа со зеленчук и ќофтиња

Ако барате топло, хранливо и едноставно јадење кое ќе ве стопли во студените денови или едноставно ви се јаде нешто поконкретно на лажица, оваа супа со зеленчук и ќофтиња е идеален избор. Лесна е, но во исто време и заситувачка благодарение на богатиот зеленчук и сочните ќофтиња.

Потребно:

За супата:

  • 2 средни моркови
  • 2 средни компири
  • 1 мал праз (или половина кромид)
  • 1 стебленце целер
  • Малку магдонос
  • 2 лажици масло
  • 1,5 л пилешки или зеленчуков бујон
  • Малку сол
  • Малку бибер

За ќофтињата:

  • 400 г мешано мелено месо
  • 1 јајце
  • 2 лажици презла
  • 1 чешне лук
  • Малку сол
  • Малку бибер
  • Малку сечкан магдонос

Подготовка: Исчистете го и исечете го зеленчукот – морковите на стапчиња, компирите на коцки, празот на тенки кругови и целерот и магдоносот на мали парчиња. Загрејте го маслото во тенџере. Додадете го празот (или кромидот) и пропржете го кратко додека не омекне. Потоа додадете го остатокот од зеленчукот и промешајте сè заедно кратко 2-3 минути. Прелијте со бујонот, па зачинете со сол и бибер. Покријте и гответе околу 15 минути, додека зеленчукот не омекне. Во меѓувреме, измешајте ги сите состојки за ќофтињата. Со влажни раце, формирајте мали топчиња со големина на орев. Кога зеленчукот е речиси сварен, внимателно ставете ги ќофтињата во супата. Гответе уште 10-15 минути, додека ќофтињата не испливаат на површината и не омекнат. Кога ќофтињата ќе испливаат на површината и супата ќе биде малку заматена од месо, тоа е знак дека се сварени. Проверете ги зачините и додадете сол доколку е потребно. По желба, наросете со свежо сечкан магдонос пред сервирање. Сервирајте топло, со парче свеж или препечен леб. Добар апетит!