
Потребно:
За супата:
- 2 средни моркови
- 2 средни компири
- 1 мал праз (или половина кромид)
- 1 стебленце целер
- Малку магдонос
- 2 лажици масло
- 1,5 л пилешки или зеленчуков бујон
- Малку сол
- Малку бибер
За ќофтињата:
- 400 г мешано мелено месо
- 1 јајце
- 2 лажици презла
- 1 чешне лук
- Малку сол
- Малку бибер
- Малку сечкан магдонос

Подготовка: Исчистете го и исечете го зеленчукот – морковите на стапчиња, компирите на коцки, празот на тенки кругови и целерот и магдоносот на мали парчиња. Загрејте го маслото во тенџере. Додадете го празот (или кромидот) и пропржете го кратко додека не омекне. Потоа додадете го остатокот од зеленчукот и промешајте сè заедно кратко 2-3 минути. Прелијте со бујонот, па зачинете со сол и бибер. Покријте и гответе околу 15 минути, додека зеленчукот не омекне. Во меѓувреме, измешајте ги сите состојки за ќофтињата. Со влажни раце, формирајте мали топчиња со големина на орев. Кога зеленчукот е речиси сварен, внимателно ставете ги ќофтињата во супата. Гответе уште 10-15 минути, додека ќофтињата не испливаат на површината и не омекнат. Кога ќофтињата ќе испливаат на површината и супата ќе биде малку заматена од месо, тоа е знак дека се сварени. Проверете ги зачините и додадете сол доколку е потребно. По желба, наросете со свежо сечкан магдонос пред сервирање. Сервирајте топло, со парче свеж или препечен леб. Добар апетит!

















