
Потребно:
- 800 г компири
- 30 г путер
- 2 главици кромид
- 1 мала тиквичка
- 3 јајца
- 3 лажици кисела павлака
- 70 г фета сирење
- 100 г рендано сирење
- Слатка пиперка во прав
- Сушен босилек (или свеж, по желба)
- Сол и бибер по вкус
Подготовка: Сварете ги компирите во посолена вода, процедете и згмечете ги додека се уште топли. Изматете го путерот и зачинете по вкус. Распоредете го пирето од компири во намастен плех, формирајќи основа и рабови. Оставете да се олади. На малку масло пржете го ситно исечканиот кромид и тиквичките додека не омекнат. Изматете ги јајцата со павлаката, додадете зачини и фета сирењето. Додадете го динстаниот зеленчук. Прелијте го филот врз основата од компир, наросете со сирење и печете во претходно загреана рерна на 200°C околу 30 минути, додека убаво не порумени. Добар апетит!