РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Тарт со компири, сирење и тиквички

Кога сакате нешто поинакво од класична пита, овој тар со компир како подлога е вистинско освежување. Вкусен, кремаст и богат со зеленчук и сирење – совршен за вечера со чаша јогурт.

Потребно: 

  • 800 г компири
  • 30 г путер
  • 2 главици кромид
  • 1 мала тиквичка
  • 3 јајца
  • 3 лажици кисела павлака
  • 70 г фета сирење
  • 100 г рендано сирење
  • Слатка пиперка во прав
  • Сушен босилек (или свеж, по желба)
  • Сол и бибер по вкус

Подготовка: Сварете ги компирите во посолена вода, процедете и згмечете ги додека се уште топли. Изматете го путерот и зачинете по вкус. Распоредете го пирето од компири во намастен плех, формирајќи основа и рабови. Оставете да се олади. На малку масло пржете го ситно исечканиот кромид и тиквичките додека не омекнат. Изматете ги јајцата со павлаката, додадете зачини и фета сирењето. Додадете го динстаниот зеленчук. Прелијте го филот врз основата од компир, наросете со сирење и печете во претходно загреана рерна на 200°C околу 30 минути, додека убаво не порумени. Добар апетит!