
Потребно:
- 225 гр тестенини
- 1 лажица маслиново масло
- 2-3 чешниња лук, ситно сецкани
- 250 гр беби спанаќ, измиен
- ¼ лажичка ситна сол, плус повеќе по вкус
- 140 гр крем сирење
- 30 гр рендан пармезан
- ¼ лажичка мелено морско оревче
- Црн пипер, по вкус
Подготовка: За оваа паста, сварете ги тестенините до ал денте. Одделете 120 мл вода за готвење на тестенините и оставете ги на страна и исцедете ги тестенините. Во меѓувреме, загрејте го маслиновото масло на средна топлина. Додадете го лукот и пржете околу 1 или 2 минути, додека не замириса. Додадете малку спанаќ и сол. Мешајте додека не овене, додавајќи по неколку грст спанаќ. Кога спанаќот ќе овене, измешајте го крем сирењето и малку од водата за готвење на тестенините што сте ја резервирале (не ја додавајте целата вода одеднаш, остатокот зачувајте го во случај да треба да го разредите сосот). Потоа во сосот додадете рендан пармезан и морско оревче и убаво измешајте. Сосот ќе биде готов за неколку минути. Исцедете ги тестенините, додајте ги во тавата и измешајте да се соединат. Послужете со малку маслиново масло, црн пипер и свежо рендан пармезан. Добар апетит!