
Потребно:
- 300 г тестенини по избор
- 300 г пилешки гради, сечкани на коцки
- 200 г свежа или замрзната брокула
- 2 чешниња лук, ситно сечкани
- 200 мл павлака за готвење
- 100 мл млеко
- 50 г рендан пармезан (или кашкавал по избор)
- Маслиново масло
- Сол, бибер, оригано
- По желба: малку мускатно оревче или црвена слатка пипер
Подготовка: Сварете ги тестенините според упатството на пакувањето. Во последните 3-4 минути од варењето, додадете ја брокулата за да се свари заедно со нив. Исцедете ја пастата и брокулата, но зачувајте малку од водата во која се вареле. Во тава загрејте малку маслиново масло и испржете ги пилешките коцки додека не добијат златна боја. Зачинете ги со сол, бибер и оригано. Додадете го лукот и кратко запржете го за да пушти мирис. Додадете ја павлаката и млекото, промешајте и оставете да се загрее сосот. Додадете рендан пармезан (или кашкавал) и мешајте додека не се стопи. Ако сосот е прегуст, додадете 2-3 лажици од водата во која се вареле тестенините. Сварените тестенини додадете ги во сосот, добро измешајте сè и оставете да се соединиат вкусовите 2-3 минути на тивко. Добар апетит!