РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Тестенини со пилешко според рецептот на Џејми Оливер

Познатиот британски готвач Џејми Оливер често споделува брзи и лесни рецепти, идеални за оние денови кога немаме многу време, а сега пронајдовме токму еден таков, за тестенини со пилешко кои се полни со вкус, лесни за подготовка и нема да го оптоварат домашниот буџет.

Потребно:

  • 1 кг пилешки поткопани
  • 160 г кромид
  • 160 г моркови
  • 160 г целер
  • 800 г пелати
  • 600 г тестенини по ваш избор
  • 100 г халуми сирење
  • 2 лажици маслиново масло
  • 2 лажици вински оцет

Подготовка: Во голема тава, загрејте 2 лажици маслиново масло на силен оган и пржете ги пилешките поткопани од сите страни додека не поруменат. Извадете ги на чинија и оставете ги настрана. Во истата тава, испржете го сечканиот кромид, морковот и целерот околу 5 минути, додека зеленчукот не омекне. Вратете го пилешкото во тавата, додадете 2 лажици црвен вински оцет и оставете алкохолот да испари. Згмечете ги доматите со раце и додадете ги во тавата, а потоа додадете уште малку вода. Доведете до вриење, потоа намалете ја температурата и варете покриено околу еден час, мешајќи повремено, додека месото не почне да се одвојува од коските. Во меѓувреме, сварете ги тестенините според упатствата на пакувањето во посолена врела вода. Исцедете. Одделете го месото од коските, иситнете го со вилушка и вратете го во сосот. Отстранете ја кожата и коските. Зачинете со сол и бибер доколку е потребно. Измешајте ги тестенините во сосот, изрендајте го поголемиот дел од халумито и измешајте. На крај, прелијте со малку маслиново масло и изрендајте го преостанатото сирење одозгора пред сервирање. Добар апетит!