Потребно:
- 1 тиквичка
- 1 морков
- Парче праз
- 150гр тестенини (по избор)
- 2 лажици маслиново масло
- 1/2 шолја бујон од зеленчук
Подготовка: Празот ситно се сечка и се пржи на маслиновото масло кусо време. Потоа се додава морковот (рендан). Се заедно се динствува околу 15-20 минути, и потоа се додава ренданата тиквичка. Потоа се додава и зеленчуковиот бујон и се остава да се вари на тиков оган уште 15-20 минути. Кога состојките ќе се згуснат, се трга садот од оган. Тестените кои сте ги избрале според желбата и возраста на детето, се варат според упатството од пакувањето. Кога ќе се сварат се додаваат во сосот. Може да додадете и павлака, по желба.