
Потребно:
Број на порции: 4
- 650 гр мелено месо
- 2 тиквички
- 1 морков
- 200 гр печурки
- 3 чешниња лук
- 1 лажичка свеж ѓумбир (или 0,5 лажичка сув)
- 4 лажици соја сос (или по вкус)
- 2 лажици кечап
- Лута црвена пиперка – по вкус
- 1 лажица мед
Подготовка: Исечете ги тиквичките, морковот и печурките на помали парчиња. Пржете го меленото месо во тенџере или длабок тавче додека не ја промени бојата. Додадете го зеленчукот и кратко пропржете. Во посебен сад измешајте: соја сос, кечап, мед, згмечен лук, ѓумбир и лута пиперка. Прелијте го подготвениот сос врз месото и зеленчукот, промешајте и гответе уште 5-7 минути додека вкусовите не се соединат. Сервирајте топло, со варен ориз или тестенини, а можете да додадете и свежа салата за полесен оброк. Добар апетит!