Потребно:
- 2 главици кромид
- 2 чешниња лук
- 4-5 тиквички
- 3 парчиња филе од пиле
- Црвен пипер
- Сол
- Бибер
- Домат
- 2дл кисела павлака
Подготовка: На масло пропржете го кромидот, а тиквичките измијте ги, исечете ги по должина и издлабете ги, а издлабениот дел исечете го на коцки и додадете ги во кромидот. Пилешкото месо посебно сварете го, исечкајте го на коцки и додадете ги во претходната смеса. Се заедно динствувајте додека не испари водата, па додадете го црвениот пипер, посолете и ставете бибер. Полнете ги тиквичките со оваа смеса, наредете ги во огноотпорен сад и пред печење прекиријте ги со тенко исечени парчиња домат. Кога тивкичките ќе бидат речиси испечени, извадете ги од рерна, прелијте ги со киселата павлака и вратете ги во рерна уште малку да се запечат.