Потребно:
- 500гр, филети бела риба по избор
- Четири лажици маслиново масло
- Два компира исечени
- 50мл. вода
- Една исечкана црвена пиперка
- Праз, само белиот дел (едно стапче)
- Една тиквичка, тенко исечена
- Целер, исечкан на парчиња
- Четири чешниња лук
- Сол, лук во прав, бибер по вкус
Подготовка:
Ставете малку масло во тава за печење. Во чинија, измешајте го компирот со две лажици маслиново масло. Посолете и додадете бибер. Додадете 30мл. вода, прекирјте ја тавата и печете околу 15 минути. Измешајте ја пиперката, празот, тиквичката и целерот во чинија. Додадете го лукот и две лажици маслиново масло. По вкус зачинете. Додадете го мешаниот зеленчук кај компирот. Повторно прекријте ја тавата додадете уште малку вода и печете 15 минути во загреана рерна на 220 степени. Кога јадењето е при крај, на страна измиената риба исечкајте ја на мали коцки и ставете ја во тавата над зеленчукот. Печете уште 10 минути, односно додека рибата убаво да се испече.