РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Турска салата со леблебија и зеленчук

Доколку денес сакате полесен ручек без месо, ви предлагаме да направите салата со леблебија, зеленчук и зачински билки.

Потребно:

  • 2 црвени пиперки
  • 3 зелени пиперки
  • 1 кромид
  • 1 мала чаша масло
  • 2 млади кромидчиња
  • 1 грст свежо нане
  • 1/2 китка магдонос
  • 1 грст рукола
  • 4 корнишони
  • 2 домати
  • 2 лименки леблебија (наут)
  • 1 лажичка сол
  • 1 лажичка ким
  • 1/2 лажичка црн пипер
  • 1 лажичка лут црвен пипер

За преливот:

  • 1 голем лимон
  • 2 лажици мајонез
  • 2 лажици кечап
  • 1 лажичка сол
  • 50 мл маслиново масло

Подготовка: Во тавче со малку масло пропржете го кромидот исечен на резанки додека да омекне, па извадете го од тавата и додадете ја сечканата пиперка. Исечете ги младиот кромид, магдоносот, руколата, нането, корнишоните и доматите. Наутот исцедете го, па пропржете го во тава. Додадете ги зачините и измешајте. Во сад измешајте ги кромидот, пиперките, руколата, нането, корнишоните, доматите, младиот кромид, магдоносот и наутот. Се добро измешајте. За да го подготвите преливот измешајте: сок од лимон, кечап, мајонез и масло во посебен сад. Посолете и добро измешајте, па прелијте ја салатата. Убаво измешајте да се соединат состојките и послужете. Добар апетит!