Потребно:
- 2 црвени пиперки
- 3 зелени пиперки
- 1 кромид
- 1 мала чаша масло
- 2 млади кромидчиња
- 1 грст свежо нане
- 1/2 китка магдонос
- 1 грст рукола
- 4 корнишони
- 2 домати
- 2 лименки леблебија (наут)
- 1 лажичка сол
- 1 лажичка ким
- 1/2 лажичка црн пипер
- 1 лажичка лут црвен пипер
За преливот:
- 1 голем лимон
- 2 лажици мајонез
- 2 лажици кечап
- 1 лажичка сол
- 50 мл маслиново масло
Подготовка: Во тавче со малку масло пропржете го кромидот исечен на резанки додека да омекне, па извадете го од тавата и додадете ја сечканата пиперка. Исечете ги младиот кромид, магдоносот, руколата, нането, корнишоните и доматите. Наутот исцедете го, па пропржете го во тава. Додадете ги зачините и измешајте. Во сад измешајте ги кромидот, пиперките, руколата, нането, корнишоните, доматите, младиот кромид, магдоносот и наутот. Се добро измешајте. За да го подготвите преливот измешајте: сок од лимон, кечап, мајонез и масло во посебен сад. Посолете и добро измешајте, па прелијте ја салатата. Убаво измешајте да се соединат состојките и послужете. Добар апетит!