РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Унгарска пита со јаболка

Унгарците имаат своја пита со јаболка, која по неколку детали се разликува од онаа што ја знаеме - во нивната пита, количината на фил е двојно поголема од нашата, а во питата додаваат и презла. Вака тие ја подготвуваат.

Потребно:

За тестото:

  • 750 гр брашно
  • 250 гр путер
  • 2 јајца

За филот:

  • 200 гр шеќер
  • 10 јаболка
  • Цимет
  • Каранфилче
  • Морско оревче

И уште: 

  • 120 гр лебни трошки
  • 2 жолчки
  • Шеќер во прав

Подготовка: Измешајте ги брашното, путеотр и двете јајца и замесете мазно тесто и поделете го на два дела. Завиткајте го тестото во пластична фолија и оставете го во фрижидер, половина до еден час. Додека тестото е во фрижидер, излупете ги и изрендајте ги јаболката и оставете ги да пуштат сок. Првиот дел од тестото развлечете го и ставете го во плех и посипете го со половина од презлата. Јаболките исцедете ги, додајте зачини и шеќер. Промешајте го филот, па распоредете го по кората и посипете со преостанатиот дел од презлата. Остатокот од тестото развлечете го и со него покријте ги јаболките и нежно избоцкајте со вилушка. Питата премачкајте ја со изматените жолчки и ставете да се пече во рерна на 180 степени околу 45 минути. Пред сервирање посипете со шеќер во прав. Добар апетит!