РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Вариво со зелка и мелено месо

Нема повкусно од топол оброк со лажица, а уште подобро ако заситува и е богат со хранливи состојки.

Потребно:

  • 450 гр мелено месо
  • 1 главица зелка
  • 1/2 л сок од домати
  • 280 гр компири
  • 250 гр моркови
  • 75 гр целер
  • 1 кромид
  • Сол
  • Црн пипер

Подготовка: Во тенџере, на малку масло издинствувајте го меленото месо и ситно исечканиот кромид. Кога месото ќе зарумени, додадете ги компирите, морковите и целерот исечкани на помали парчиња. Зелката исечкајте ја на ленти и додадете ја во тенџерето со останатите состојки. Прелијте со топла вода (околу 1/2 л) и сок од домати. Додадете сол и бибер. Динствувајте го варивото на тивок оган околу еден час, или додека зеленчукот и компирот не омекнат, а потоа послужете го јадењето топло. Добар апетит!