РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Вкусни лазањи со шунка

Еден од најдобрите итлајински специјалитети одлично функционира и со шуна. Еве како, за само половина час, да подготвите лазањи на поинаков начин.

Потребно:

  • 350-400 гр листови за лазањи
  • 400 гр шунка
  • 300 гр гауда
  • 200 гр пармезан
  • 700 мл млеко
  • 5 лажици брашно
  • Сол
  • Црн пипер
  • Сув зачин

Подготовка: Разматете го брашното да нема грутчиња, додадете сол, сув зачин и црн пипер. Ставете на тивок оган и измешајте со жица за матење. Кога ќе зоврие, промешајте 150 гр пармезан. Огноотпорниот сад подмачкајте го со масло, ставете ред листови лазањи, бешамел, шунка и рендана гауда. Повторно ставете редот листови, состојки и така додека не ги потрошите состојките. На горната кора премачкајте го остатокот од бешамелот и посипете со малку сирење и преостанатиот пармезан. Се пече околу 20 минути во загреана рерна на 200 °C. Добар апетит!