Потребно:
- 2 чаши замрзнато овошје по избор (на пр. јагоди, малини, боровинки, праски)
- 2 чаши грчки јогурт
- 2 лажици мед или јаворов сируп (по желба, за дополнителна сладост)
- 1 лажичка екстракт од ванила (по избор)
Подготовка: Во блендер ставете ги замрзнатото овошје, грчкиот јогурт, медот (или јаворов сируп) и екстрактот од ванила (ако користите). Блендирајте ги сите состојки додека не добиете мазна и кремаста смеса. Доколку сакате десертот да биде покремаст, по потреба можете да додадете малку млеко или билен напиток. Вкусете ја смесата и додадете повеќе мед или јаворов сируп доколку сакате посладок вкус. Кога ќе ја добиете саканата конзистентност и вкус, смесата префрлете ја во сад за замрзнување или во калап за сладолед. Распоредете ја смесата рамномерно во садот и покријте со пластична фолија или капак. Ставете го садот во замрзнувач и оставете ја смесата да замрзне најмалку 4 часа или преку ноќ. Пред послужување извадете го замрзнатиот јогурт од замрзнувачот и оставете го да омекне неколку минути пред да го послужите. Послужете го во чинии или на корнет за сладолед. По желба, десертот можете да го декорирате со свежо овошје, сечкани ореви или чоколаден прелив. Добар апетит!