РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Запечени тестенини со месо

Ако сакате тестенини и притоа сакате да го задоволите непцето со бомба од вкусови, овој рецепт за запечени тестенини со месо, печурки и кашкавал е одговор на вашите гурмански потреби. 

Потребно:

  • 300 г макарони (или други тестенини по ваш избор)
  • 400 г мелено месо
  • 200 г печурки, тенко исечени
  • 1 кромид, ситно исечкан
  • 3 чешниња лук, ситно исечкани
  • 1 лажица маслиново масло
  • 1 лажичка сушен оригано
  • 1/2 лажичка сол (или по вкус)
  • 1/4 лажичка црн пипер (или по вкус)
  • 2 чаши доматен сос
  • 1 чаша рендана моцарела, чедар или пармезан
  • Свеж магдонос или босилек за декорација

Подготовка: Загрејте ја рерната на 180°C. Подгответе плех за печење со средна големина. Сварете ги макароните според упатствата на пакувањето, но гответе 1-2 минути помалку од препорачаното за да останат ал денте (т.е. малку цврсти). Загрејте маслиново масло во голем тав на средна температура. Додадете го ситно исечканиот кромид и лук и пржете неколку минути додека не станат проѕирни. Додадете го меленото месо и пржете додека не порумени и целосно не се зготви. Додадете ги исечканите печурки и сушениот оригано. Пржете ги заедно со месото уште 5-7 минути додека печурките не омекнат. Додадете го доматниот сос, сол и црн пипер во смесата од месо и печурки. Гответе на тивок оган 10-15 минути за да се соединат сите вкусови. Исцедете ги сварените макарони и измешајте ги со подготвениот сос од месо. Ставете ја половината од тестенините и месото во подготвениот сад за печење, наросете со половина од рендан кашкавал, потоа додадете ја другата половина од тестенините и месото и покријте ги со преостанатото сирење. Печете во претходно загреана рерна на 180 °C околу 20-25 минути или додека кашкавалот не се стопи и не добие златно-кафеава боја. Декорирајте со свеж магдонос или босилек по желба. Добар апетит!